Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η ενέργεια ως ποιότητα (Μέρος 1ο)

Ο ουρανός έχει χιλιάδες αστέρια. Μάζες μικρών, απομακρυσμένων φώτων που φθάνουν κι ακουμπούν στο ήσυχο βλέμμα. Όσο περισσότερο τα κοιτώ τόσο  μοιάζουν να αυξάνονται. Εκείνο που κοιτά εισχωρεί σιγά σιγά στο σώμα της εικόνας ώσπου τέλος  μοιάζει να περιβάλλεται από αυτό.

Ενέργεια είναι δράση. Επίσης δηλώνει κίνηση και πράξη. Ενέργεια είναι κίνηση προς την μεταβολή μιας καταστάσεως. Ας φανταστούμε ότι όποιαδήποτε εκδήλωση της ύλης μας περιβάλλει, είναι ενέργεια. Δηλαδή κίνηση προς την μεταβολή μιας καταστάσεως.
Οτιδήποτε κι αν παρατηρούμε, έχοντας αυτήν την αντίληψη, στην ουσία του επιτρέπουμε να κινηθεί, δηλαδή να μεταβληθεί στον τόπο και τον χαρακτήρα του. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον σαν δεδομένη την σταθερότητα αλλά μια συνεχή ροή. Ας το επεκτείνουμε λίγο.  Ας λάβουμε  υπ΄όψιν μας και την δική μας συνεχή αναδιαμόρφωση. Άρα βρισκόμαστε κάπου όπου τόσο εμείς όσο και ο περιβάλλοντας χώρος βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή.

Μετακινούμαστε λοιπόν από ένα περιβάλλον σταθερό και υλικό σε κάποιο που διαρκώς ανανεώνεται. Άλλα γεγονότα φαντάζουν να αλλάζουν γρήγορα ενώ άλλα πολύ πιο αργά. Αυτό εξαρτάται από την εσωτερική τους δομή. Βρισκόμαστε έτσι στην μέση ενός κοσμικού χορού που έχει ρυθμούς και παύσεις. Και είμαστε πάντοτε το κέντρο αυτού του χορού, όπου κι αν βρισκόμαστε. Απ όποιο σημείο κι αν παρατηρούμε, βρισκόμαστε στο κέντρο αυτής της κοσμικής πίστας.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου