Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η πράξη δημιουργεί ενέργεια (Μέρος 2ο)

Ολοκληρώσατε μια πράξη. Ενεργήσατε και η σκέψη σας έγινε αρωγός και όχι τροχοπέδη. Μπήκατε στην ροή των πραγμάτων και από κει δημιουργήσατε.
Eχετε παρατηρήσει τους ανθρώπους που είναι απλά  ικανοποιημένοι από την ζωή τους; Πως άραγε τα κατάφεραν; ΄Εζησαν αυτό που είχαν κάθε φορά να ζήσουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Γιατί δεν είχαν το αποτέλεσμα στο μυαλό τους ή κι αν το είχαν το χρησιμοποιούσαν σαν πυξίδα και όχι σαν μέτρο. ΄Ετσι γι αυτούς η κάθε στιγμή της διαδρομής υπήρξε σημαντική.  Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όσο μακριά από την αρχική εικόνα κι αν παρεκλίνουν, αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση.  Ξέρουν πως έζησαν.
Ζω σημαίνει πράττω. Σκέπτομαι συνεχώς σημαίνει  πως αγναντεύω κάτι πίσω από ένα παραπέτασμα. Μπορώ όμως να έχω και να αποθηκεύω ενέργεια για την δράση μου; Πως μπορώ να επιτύχω κάτι τέτοιο; Eνέργεια αποθηκεύουμε μόνο όταν είμαστε παρόντες στα γεγονότα της ζωής μας. Παρών σημαίνει να είσαι απολύτως ξύπνιος, να ακούς, να βλέπεις, να αισθάνεσαι. Παρών σημαίνει να μην βυθίζεσαι στις σκέψεις του τι άλλο θα μπορούσε  να γίνει απ αυτό που αυτήν την στιγμή συμβαίνει. Το να είσαι παρών σημαίνει το να αντιλαμβάνεσαι το σύνολο των γεγονότων. Αλλά θα μου πείτε, αν δεν έχω καθόλου ενέργεια για να προσέξω την ζωή μου πως θα καταφέρω να αποθηκεύσω κιόλας; Για να αποκτήσει κανείς την αρχική ενέργεια θα πρέπει πρώτα να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Να κατανοεί ότι εκείνος αποτελεί μέρος του προβλήματος ακόμα και με την απάθειά του. Να συνειδητοποιήσει ότι οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται όλες από μία επίμονη επιθυμία που μετατράπηκε σε δράση. Γιατί τι περιμένουμε να μας συγκινήσει σε τούτον εδώ τον κόσμο που μας υποδεικνύουν ακόμη και τα συναισθήματα μας;

Αν η έλλειψη συνείδησης του τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτε. Είναι ανώφελο να κοιτάμε γύρω μας και να επικεντρώνουμε το βλέμμα μας σε ανθρώπους και καταστάσεις  που μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.  
Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε κοινωνοί πολλών διαστάσεων των εκδηλώσεων αυτού του κόσμου δεν θα καταφέρουμε να πράξουμε. Καμμιά πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι πιο αληθινή και πειστική απ΄αυτήν που διαδραματίζεται μπροστά μας, γύρω μας και μέσα μας την ίδια στιγμή. Και αυτό δεν έχει τίποτε να κάνει με το τι σκεπτόμαστε. 
Κάθε φορά που στρεφόμαστε ολοκληρωτικά προς αυτό που συμβαίνει όλη η ενέργεια αυτής της πράξης επιστρέφει σε μας.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου