Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο ενθουσιασμός (Μέρος 4ο)

Η ζωή, χωρίς την συνεχή συμμετοχή μας σ΄αυτήν, μοιάζει με μια άνυδρη έρημο. Σκληρή και αποτρόπαια που μας αφαιρεί την ζωτικότητα, μας παίρνει τα νιάτα και μας οδηγεί στον θάνατο. Πως να αγαπήσουμε αυτό το τοπίο; Πως να συναινέσουμε στην βαρβαρότητα της σιωπής μας; Πως να διδάξουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο που οδηγεί τους διαβάτες του στον αιώνιο ύπνο;   Η ζωή, στραφταλίζει γύρω μας, σε ένα χαμόγελο, μια καλημέρα, ένα άνθος που ξυπνά το πρωί κ΄έχει πάνω του την δροσιά της νύχτας. Είμαστε οι φυσικοί αναμεταδότες του θαύματος της ζωής. Αλλά βρισκόμαστε “εκτός λειτουργίας’’...
Όλα  τα αισθητήρια όργανα μας , έχουν δημιουργηθεί για να αναμεταδίδουν το σήμα των αναρίθμητων θαυμάτων που ξετυλίγονται γύρω μας κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Έχουμε το δέρμα μας, ευαίσθητο στα αγγίγματα. Τα αφτιά μας, έτοιμα να ακούσουν την σιωπή και τους ήχους που αναδύονται απ΄αυτήν. Έχουμε την όσφρηση για να απολαύσουμε μυριάδες λεπτές, μακρινές, στυφές και γλυκές μυρωδιές. Έχουμε την γεύση για να χαθούμε στις πλούσιες, γεμάτες αισθήσεις εκατοντάδων καρπών και χυμών. Και τέλος έχουμε τα μάτια για να χαϊδεύουμε με το βλέμμα μας, τις σκληρές και μαλακές επιφάνειες, το γάργαρο νερό που κυλά στα πόδια μας και τόσα άλλα. Ανοιχτές, συνεχείς Πύλες προς το αδιανόητο της πολλαπλότητας της ζωής.

΄Εχουμε γεννηθεί για να επικοινωνούμε με τα πάντα. ΄Εχουμε προικιστεί με την νοημοσύνη για να μεταφέρουμε αυτόν τον σύνδεσμο σε κάθε τι με το οποίο επικοινωνούμε. Την φέρουμε σαν μία υποδοχή που περιμένει να ενεργοποιηθεί και να καταστεί χρήσιμη. Όσο χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας κατ΄αποκλειστηκότητα για να κατανοήσουμε τον κόσμο, τόσο αυτός δεν θα είναι ποτέ διαθέσιμος για μας. Σαν μία συσκευή που μένει παντοτινά στο Οf  γιατί οι κάτοχοι της δεν μπαίνουν στον κόπο να την ενεργοποιήσουν. Είμαστε κινητοί λήπτες και αναμεταδότες σημάτων, οσμών, εικόνων, αγγιγμάτων, αλλά δεν περνάει το σήμα από την θύρα της προσοχής μας! Μέχρι να συμβεί αυτό, ο ενθουσιασμός, που είναι το χαρακτηριστικό της λειτουργίας μας, θα μένει ανενεργός.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου