Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το sottofondo (Μέρος 4ο)

Αυτές τις εποχές παρατηρούμε μια επαναπροσέγγιση των ανθρώπων στην θρησκεία και την θρησκευτικότητα. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που συνεχίζουν να πιστεύουν στην καλλιέργεια του ανθρώπου. Πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι οι απαντήσεις θα μας δοθούν μέσα από τις επιστήμες όπως η βιολογία και η θεωρητική φυσική που πραγματικά σημειώνουν άλματα. 
Κάθε άνθρωπος και κάθε λαός, όταν βρεθεί να ζει μια κατάρρευση του κοινωνικού και βιολογικού του συστήματος, επαναπροσδιορίζει την σχέση του με τον Θεό. Καθώς νιώθει να μην μπορεί να χειριστεί την πραγματικότητα που δημιούργησε, στρέφεται συνήθως για απαντήσεις στο ανώτερο όν που εμπεριέχεται στην κουλτούρα μέσα στην οποίαν αναπτυχθήκε. Μικρότερο μέρος αυτής της κοινωνικής ομάδας στρέφεται στην αναβάθμιση της Παιδείας των ανθρώπων σαν την μόνη απάντηση στην κατάρρευση των αξιών. Και κάποιο ποσοστό τοποθετεί τις ελπίδες του στην επιστήμη.

Από πιο σημείο άραγε μπορούμε να πιάσουμε το κουβάρι για να πάρουμε κάποιες απαντήσεις ξετυλίγοντας το; Αν συνεχίσουμε να στρεφόμαστε μονομερώς σε κάποιον ορίζοντα, είτε αυτός είναι θρησκευτικός είτε γνωστικός είτε επιστημονικός, τότε αποκλείουμε τις άλλες εκδοχές που μπορεί να περιέχουν και αυτές σπέρματα αλήθειας. Οι απαντήσεις  όσο γοητευτικές και αν είναι όταν αποκλείουν το σύνολο του σώματος του κόσμου δημιουργούν διαιρέσεις στην συνείδηση των ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνει κανείς για απαντήσεις που να αφορούν όλους μας και συγχρόνως να τις προσεγγίζει με τα γνωστικά εργαλεία της κουλτούρας του. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ακόμη για Θεούς των Μουσουλμάνων, των Κινέζων, των Άγγλων, των Αφρικανών. Αν θέλουμε να απαντήσουμε εκ μέρους όλων των ανθρώπων αυτά που θα ψάξουμε να βρούμε θα πρέπει να μας περιλαμβάνουν όλους και όχι να μας διαιρούν.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου