Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η αμυντική ευφυία (Μέρος 1ο)


Γύρω μας υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά. Έξυπνοι άνθρωποι που ακολούθησαν τις κατάλληλες σπουδές και έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία της επιστήμης και της έρευνας.  Η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν για να κατανοήσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει τους καθιστά ξεχωριστούς και άξιους επαίνων και διακρίσεων. Κάθε ημέρα που περνά μας εισάγουν σε μία ανακάλυψη ή μία εφαρμογή που μας βοηθά να ζήσουμε με μεγαλύτερη άνεση την ζωή μας και να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια για τον εαυτό μας και τον πλανήτη μας.
 Προσπαθούν να ενώσουν θεωρίες που να εξηγούν την λειτουργία του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου μέσω των ίδιων νόμων. Να περιγράψουν τους νόμους αυτούς μέσω κομψών διατυπώσεων που να μην χωρούν αμφιβολίες. Η θεωρητική φυσική με την θεωρία των χορδών, το ολογραφικό Σύμπαν, το μεγάλο σχέδιο (Μ), με ή χωρίς Θεό και η συνέχεια της Νευτόνειας Φυσικής προσπαθούν να περιγράψουν την ζωή οριζοντίως και καθέτως (χωροχρονικά). Η βιολογία, η επιστήμη του μέλλοντος όπως την αποκαλούν, αποκωδικοποιεί τους γενετικούς μας κώδικες προσπαθώντας κι αυτή από την μεριά της να εξηγήσει το γιατί και το πως βρεθήκαμε σ αυτήν την γη. 

Οι επιστήμονες στα εργαστήρια τους, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί αναλυτές αλλά και οι καλλιτέχνες προσφαίρουν την δική τους ερμηνεία του κόσμου. Κάνουν μάλλον το καλύτερο που μπορούν. Ή εκείνο που τους έχουν διδάξει ως καλύτερο. Να μπαίνουν σ ένα πανεπιστήμιο και κατόπιν μέσα από το εργαστήριο τους να παράγουν έργο μέσω των γνώσεων που πήραν από τους καθηγητές τους. Για να μπορούν να ερευνούν και να παράγουν ερωτήματα και ίσως κάποιες απαντήσεις. 
Πως όμως, ενώ προχωρά η επιστημονική έρευνα όπως και οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις το γεγονός αυτό δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την συνείδηση των ανθρώπων;
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου