Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η σημασία της αποθήκευσης (Μέρος 1ο)

Από μικρούς μας έχουν μάθει να αποταμιεύουμε για να έχουμε επάρκεια υλικών σε δύσκολους καιρούς. Αυτό μπορεί να έχει μια λογική σε ένα επίπεδο πρακτικό. Όταν όμως πρόκειται για αποταμίευση συναισθημάτων, τότε περιπλέκονται τα πράγματα.  Ο νους μας, στην προσπάθειά του να φανεί σημαντικός και απόλυτος άρχων της ανθρώπινης ύπαρξης, χρησιμοποιεί την μνήμη.
Η αποθήκευση πληροφοριών είναι πολύ χρήσιμη όταν ο άνθρωπος καλείται να επιλέξει τον δρόμο που τον οδηγεί σ΄ένα ασφαλές μέρος ένα ομιχλώδες και βροχερό βράδυ. Ή όταν χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχει για να τελειοποιήσει μια μηχανή. Είναι εκατομμύρια οι πρακτικές εφαρμογές της μνήμης. Πόσο όμως χρήσιμη είναι η αποθήκευση συναισθημάτων ή σκέψεων τα οποία γεννήθηκαν κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες ενώ εμείς συνεχίζουμε να τα κουβαλάμε μέσα μας; Φανταστείτε το σπίτι σας. Άδεια δωμάτια που χρειάζονται κάποια βασικά έπιπλα για να μπορέσουν να είναι λειτουργικά. Φανταστείτε τώρα το σπίτι σας γεμάτο. Παντού παλιά και νέα πράγματα μαζί με τέτοιο τρόπο που δεν έχουν χώρο να είναι λειτουργικά. Τι συμβαίνει τότε; Δεν μπορείτε να κινηθείτε άνετα μέσα σ΄αυτό. Σκοντάφτετε επάνω τους και έχετε μονίμως μια αίσθηση ασφυξίας μην ξέροντας πως να ζήσετε μέσα σ΄αυτόν τον κυκεώνα.

Το ίδιο συμβαίνει με τον νου μας. Η αποθήκευση πρακτικών πληροφοριών που τον βοηθούν να χτίσει, να μετακινηθεί και να συνδιαλλαγεί, έχει ανακατευτεί με την ποσότητα παλαιότερων συναισθημάτων και των σκέψεων. Οι πρακτικές μνήμες είναι ανακατεμένες με τις συναισθηματικές με αποτέλεσμα να μην ανασύρονται εύκολα. Άνθρωποι με μεγάλα συναισθηματικά φορτία δύσκολα είναι αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά τους καθώς το βάρος των φορτίων αυτών δεν τους επιτρέπει να έχουν τον άδειο συναισθηματικό και νοητικό χώρο που χρειάζεται για να δουλέψουν ή να συνεργαστούν με αρμονία και δημιουργικότητα και ενθουσιασμό.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου