Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η σημασία της αποθήκευσης (Μέρος 2ο)

Σε τι μας χρησιμεύει εν τέλει η αποθήκευση συναισθημάτων;  Η πρώτη πιθανή απάντηση είναι ότι αυτά τα συναισθήματα καθώς μας τροποποιούν από τους διπλανούς μας, μας τονώνουν την αίσθηση της ταυτότητάς μας. Τι σημαίνει όμως αυτή η φράση στην ουσία; Έχουμε μάθει πως ο λεγόμενος εσωτερικός μας κόσμος είναι πλούσιος σε συναισθήματα και μνήμες που είναι πολύτιμα για μας καθώς ανατρέχουμε συνέχεια σ΄αυτά  επιβεβαιώνοντας την ιδιαιτερότητά μας. Τι δημιουργεί όμως αυτή μας η ενέργεια; Στην ουσία, μας απομονώνει. Μας απομονώνει από την ροή της ζωής που περνά δίπλα μας ενώ εμείς είμαστε ήδη πολύ γεμάτοι για να την αντιληφθούμε. Γιατί οι συναισθηματικές μνήμες δημιουργούν στεγανά μέσα μας. Συνδέουμε πρόσωπα ή γεγονότα μεταξύ τους με ένα συναίσθημα και αυτό παίρνει μια μόνιμη θέση μέσα μας. ΄Ετσι  στην ουσία δεν ζούμε στο παρόν αλλά αντιδρούμε σε κάποια γεγονότα ανάλογα με την μορφή των συναισθηματικών μας μνημών.
 Φανταστείτε μία πλατεία γεμάτη κόσμο. Αν μπορούσατε να δείτε τις αποθήκες της μνήμης τους να φέγγουν με διάφορα χρώματα θα διαπιστώνατε πως ο διαθέσιμος χώρος για επικοινωνία και αντίληψη της παρούσας στιγμής είναι ελάχιστος. Καθώς είμαστε γεμάτοι από ανάγκες και γνώμες δεν μπορούμε να συναιστανθούμε κανέναν πραγματικά.

 Γιατί μπερδεύουμε τις συναισθηματικές μας μνήμες με την ικανότητά μας να συναιστανθούμε. Έχουμε δεκάδες απ αυτές αποθηκευμένες μέσα μας οι οποίες ενεργοποιούνται συνήθως για να μας προστατεύσουν από τον πόνο και όχι για να επικοινωνίσουμε και να αλληλοβοηθηθούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας συναισθηματικούς αλλά δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τον στενό χώρο των πεποιθήσεων μας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον μας για τον έξω κόσμο είναι στην σφαίρα της φαντασίας μας.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου