Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ο παρατηρητής αλλάζει το παρατηρούμενο; (Μέρος 2ο)

Τι σημαίνει “ενεργή” παρατήρηση; Σημαίνει να παρατηρείς μέσω της συνειδητότητάς σου και όχι μέσω της επιβεβαίωσης αυτών που ήδη γνωρίζεις. Όταν π.χ. ακούς ένα μουσικό κομμάτι και αφήνεις τις αισθήσεις σου, να σε οδηγήσουν διαμέσου της παρούσας στιγμής και όχι να το κρίνεις καθώς το ακούς.
 Όταν ο παρατηρητής είναι συνειδητός, δημιουργεί μια ξεχωριστή σχέση. Όχι νοητικής ή συναισθηματικής διάρκειας αλλά ενός ρέοντος βάθους μέσω εκείνου με το οποίο σχετίζεται. Εκείνο που αλλάζει είναι η ποιότητα που εκπέμπεται από τις σχέσεις που δημιουργούνται.    
   Αν ο παρατηρητής και το παρατηρούμενο είναι άνθρωποι τότε η σχέση είναι αμφίδρομη και πολύπλοκη. Επιδρά σ΄αυτήν η ψυχική κατάσταση και των δύο και το αποτέλεσμα είναι τυχαίο. Γι αυτό βλέπουμε, σε ανθρώπους που αγαπιούνται, να υπάρχουν στιγμές που κάτι από αυτό που κουβαλά ο ένας ή ο άλλος να επιδρούν με τέτοιον τρόπο στην συμπεριφορά τους που μπορεί να τους φέρουν σε πολλή δύσκολη θέση. 
Το αποτέλεσμα της σχέσης μεταξύ παρατηρητή και παρατηρούμενου, έχει αντίκτυπο σε όλους καθώς μεταδίδεται σαν κύμα στον περιβάλλοντα χώρο. Μπορεί ακόμα και να αλλάξει την σχέση που είχε κάποιος στο παρελθόν με το παρατηρούμενο. Αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα υπεύθυνους. Μπορούμε μέχρι και να δούμε μία κατάσταση διαφορετικά, ανάλογα από ποιά γωνία την παρατηρούμε. Αυτό σημαίνει πως μπορούν άτομα ή καταστάσεις να “αλλοιώσουν” την αρχική μας αίσθηση και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είμαστε συνειδητοί στην εκάστοτε σχέση μας. Όλα τα γεγονότα αναδύονται σε σχέσεις. Όλα επηρεάζονται από όλα. Από τις σκέψεις μας, από τα συναισθήματά μας και εν τέλει από την ποιότητα των εντυπώσεών μας. Το ένα διαμορφώνει το άλλο. Τίποτε δεν μένει αναλλείωτο. Ακόμα και τα πράγματα με τα οποία σχετιζόμαστε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, περιέχουν την ενέργεια με την οποία τα "αγκαλιάζουμε".
Kalliopi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου