Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πλαστές προσεγγίσεις (Μέρος 3ο Αναζητήσεις)

Φάουστ: Άχ! σπούδασα Φιλοσοφία, Νομική και Γιατρική κι αλοίμονο, Θεολογία, παλεύοντας μ΄επιμονή. Κι έμεινα πάντα ένας φτωχός εγώ μωρός, διόλου δεν έγινα ποτέ σωστός σοφός! Δάσκαλο με λένε, δόκτορα τρανό, τους μαθητές μου πότε εκεί και πότε δώ τους σέρνω χρόνια δέκα τώρα, μα βλέπω καθαρά τούτην την ώρα πως δεν τα βρίκαμε της γνώσης τα κλειδιά, γι αυτό πικρά μού καίγεται η καρδιά.
 Γκαίτε, Φάουστ, «η νύχτα»

Μια άλλη σχέση που μας δίνει την εντύπωση ότι μας φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια είναι εκείνη των αναζητήσεων όπως είναι η επιστημονική έρευνα αλλά και η θρησκευτική μας αναζήτηση. Πολλοί άνθρωποι αφιέρωσαν την ζωή τους μέσα σε εργαστήρια ή ναούς, πεπεισμένοι ότι έγκειται στην δική τους προσπάθεια η προσέγγιση της αλήθειας. Απομονωμένοι στον κλειστό κόσμο τους, άφηναν την πραγματικότητα να περνά σαν το νερό μέσα από τα χέρια τους. Κανείς ίσως δεν το έχει περιγράψει καλύτερα από τον Γκαίτε στον Φάουστ. 
Οι άνθρωποι που μελετάμε, έχουμε μια συγκαλυμμένη αλλά βαθιά περιφρόνηση για εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην καλοπέραση. Τους θεωρούμε λίγο υπερφίαλους και ματαιόδοξους. Αναρωτιέμαι όμως πόσο πολύ απέχουν από εμάς ως προς την αναζήτηση της αλήθειας; Αρκούν οι ατελείωτες ώρες σε ένα εργαστήριο για να την πλησιάσουν; ΄Η το μόνο που ικανοποιείται μέσα στην ψυχή ενός επιστήμονα είναι η πεποίθησή του ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθά την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους ασθένειες;  Και ο θρησκευόμενος; Αγαπά, σέβεται και προσεύχεται για εκείνους που είναι ομόθρησκοι του; Αλλά για τους υπόλοιπους που είναι «παγιδευμένοι» σε μια άλλη θρησκεία ποιός προσεύχεται; Και για εκείνους που δεν έχουν πίστη;

Μπορείς άραγε να δημιουργήσεις πραγματική πύλη βοήθειας και επικοινωνίας μέσα από την θρησκευτικότητα ή μέσα από την επιστήμη; Αν ρωτήσουμε τους ίδιους τους αναζητητές της, θα το υποστήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις.  Η προϋπόθεση όμως για την πύλη προς την ένωσης μας με τον ΄Ολον του κόσμου, είναι η συν-αίσθηση. Μπορεί η συναίσθηση να καλλιεργηθεί σε κάποιο εργαστήριο ή στις αίθουσες κάποιων υπέροχων ναών; Ναι, ίσως να μπορεί, όταν το όραμα αυτών των αναζητήσεων είναι πανανθρώπινο και όταν δεν ενεργούν οι λειτουργοί τους μέσα από εγωιστικά κίνητρα.  Τότε ίσως να έχουν την δυνατότητα να φθάσουν να αγκαλιάσουν μέσα τους όλον τον υπαρκτό κόσμο και να γίνουν η γέφυρα της ένωσης δια μέσου της προσφοράς τους. Ελλοχεύει όμως πάντοτε ο κίνδυνος του αυτοθαυμασμού ο οποίος διαφοροποιεί και την ποιότητα αυτής της προσφοράς.
Kalliope

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου