Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η συνείδηση, οι σχέσεις και οι ταξινομίσεις (Μέρος 3ο)

 Ας φανταστούμε το κάθε γεγονός με το οποίο καλούμαστε να σχετιστούμε σαν την αναζήτηση ενός βιβλίου σε μία βιβλιοθήκη. Καθώς επιλέγουμε μια κατηγορία βιβλίων ή γεγονότων δια μέσω της προσοχής μας, ενεργοποιούμε και τις συναφείς συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Βρισκόμαστε επί παραδείγματι στον τομέα «προσδοκίες». Εκεί όλα τα συναφή βιβλία λογοτεχνίας – προσδοκιών μας παραπέμπουν στο ταξίδι των επιθυμιών μας.  Αυτή η περιπλάνηση είναι μία αέναη επανάληψη καθώς πρόκειται για επιβεβαίωση κάποιων ήδη υπαρχόντων πεποιθήσεων μας και συναισθημάτων.

 Η δράση μας είναι μόνον διεκπεραιωτική και δεν περιέχει παρά ψήγματα του πραγματικού Κόσμου. Εργαζόμαστε και καταναλώνουμε την ενέργειά μας, για να επιβεβαιώσουμε την θέση μας. Η βιβλιοθήκη μας, στην ουσία, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όχι γιατί της λείπουν οι γνώσεις αλλά γιατί δεν συλλέγουμε αυτές τις γνώσεις  από τον χώρο του πραγματικού αλλά τις ανακυκλώνουμε μέσα από το ίδιο της το περιεχόμενο. 
Είναι τεράστια η θέληση που χρειαζόμαστε για να αποτινάξουμε από την συνείδησή μας όλη την σαββούρα για να αρχίσει να εμφανίζεται από κάτω η υφή του πραγματικού. Κι αν κινηθούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση απλώς δραπετεύουμε. Η δυσκολία είναι στο να παραμείνουμε και συγχρόνως να αφήσουμε να φύγουν όλα τα επικαλύμματα του νου μας. Μέχρι να βρεθούμε “πρόσωπο με πρόσωπο” με το γεγονός το οποίο συμβαίνει. Για να σχετιστούμε με το πραγματικό χρειαζόμαστε παρατήρηση και η παρατήρηση χρειάζεται ησυχία του νου μας.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου