Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η σημασία του χρήσιμου και του άχρηστου (Μέρος 1ο)

Καθώς κολυμπώ στην πρωινή ήσυχη θάλασσα, ακούω το μακρινό κύμα που σκάει μουντά στην ακτή. Γύρω μου ησυχία. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι το κελάρυσμα του νερού καθώς κουνώ τα χέρια μου. Ο κόλπος που κολυμπώ είναι όλος στρωμένος με άμμο. Γαλανός και διαυγής. Γύρω μου, οι λόφοι της ακτής , λάμπουν στις πρώτες ακτίνες του ήλιου που τους ακουμπά. Βουτώ και βυθίζομαι στις αποχρώσεις των γαλάζιων νερών. Η ίδια ησυχία περιβάλλει την κατάδυσή μου. Απροσμέτρητος χώρος που μέσα του συμβαίνουν γεγονότα.

Κατά την διάρκεια της ζωής μας υποδεικνύεται συνεχώς η αξία κάποιων πραγμάτων.  Από μικρούς μας μαθαίνουν σε ποιά πράγματα να δίνουμε σημασία και σε ποιά όχι. Έτσι προχωρώντας, χρησιμοποιούμε αυτήν την γνώση ασυνείδητα, χωρίς να μας περνά καν από το μυαλό να την επανεξετάσουμε. Περνώντας τα χρόνια, η κοινωνία απλουστεύει τις έννοιες των πραγμάτων και σχεδόν τις αντιμετωπίζει συμβολικά, οπότε είναι πολύ δύσκολο να εμβαθύνει κανείς σε ένα σύμβολο.  Χρήσιμο π.χ. είναι να πηγαίνεις σχολείο, να έχεις μια δουλειά, να μην κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτε. Πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις την χρησιμότητά σου. «Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό; Σου μένει καθόλου χρόνος για τον εαυτό σου;»

 Μετριέται η ζωή με το μέτρο της χρησιμότητας σου σ΄αυτήν. Το ανθρώπινο μέτρο. Αν δεν κάνεις κάτι το ιδιαίτερο, νιώθεις άχρηστος και προσπαθείς να βρεις τρόπους να το καλύψεις. Κάνοντας πως έχεις πολλή δουλειά σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής σου ή χρησιμοποιώντας την υγεία σου σαν δικαιολογία.  Τι είναι όμως το χρήσιμο και το άχρηστο στ΄αλήθεια ; Κάποιος θα έλεγε πως χρήσιμο είναι εκείνο που μας προχωρά στην ζωή, μας δημιουργεί προοπτικές και μας εντάσσει στο κοινωνικό σύνολο. Κάποιος άλλος θα έλεγε πως χρήσιμο είναι εκείνο που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Πως όμως μπορεί ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος όταν έχει μοιράσει τον κόσμο γύρω του σε χρήσιμο και  άχρηστο; Όταν τον έχει μοιράσει ανάλογα με την ράτσα του, την θρησκεία του ή την κοινωνική του θέση; Πως μπορεί να ευτυχίσει διαιρώντας τον κόσμο σε ανθρώπους και  φύση. Την Φύση που του είναι χρήσιμη μόνον όταν του αποδίδει οικονομικά.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου