Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η σημασία των λέξεων και των λόγων μας (Μέρος 1ο)

H ομιλία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου πολιτισμού. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε αυτό το σπουδαίο μέσον επικοινωνίας στην διάθεσή μας. ΄Ολος μας ο πολιτισμός  σε όλη την γη, χρησιμοποιεί τον λόγο για να εξιστορήσει τα γεγονότα της ζωής του, για να εκφράσει τον πλούτο των συναισθημάτων του και τελικά να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του. Όσο καλύτερα χρησιμοποιεί κανείς τον λόγο, τόσο θεωρείται προνομιούχος. Είναι μορφωμένος και έχει δουλέψει καλά το υπέροχο αυτό εργαλείο. Το έχει ακονίσει και με αυτό μπορεί να αλιεύσει πολύ λεπτά συναισθήματα και αισθήσεις.
Γιατί όμως αυτή η εκλέπτυνση της γλώσσας, γιατί αυτή η καταπληκτική δεξιότητα, δεν μπορεί να κάνει τον άνθρωπο που την κατέχει, ελεύθερο και ευτυχισμένο; Πως γίνεται να αφιερώνει κάποιος χρόνια ολόκληρα για να μάθει να χειρίζεται την γλώσσα και αντί αυτό να τον φέρνει πιο κοντά στους άλλους ανθρώπους, να τον απομακρύνει τις περισσότερες φορές απ αυτούς; Τι είναι εκείνο που εμποδίζει την επικοινωνία; Όχι φυσικά η άρτια χρήση του λόγου! Μήπως πρόκειται για τα νοήματα που περικλείονται σ΄αυτόν; Τα νοήματα μπορούν να κατανοηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Θα υπήρχε πρόβλημα κατανόησης στην χρήση μιας κοινής λέξης όπως η λέξη τοίχος, τραπέζι ή καρέκλα; Ή μήπως το πρόβλημα ξεκινά από την έκφραση μιας έννοιας όπως η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η απάτη, η προδοσία ή η ευλευθερία; 

Οι λέξεις αυτές εκφράζουν αφηρημένες έννοιες.  Εκείνο που για μένα σημαίνει αγάπη, για σένα μπορεί να σημαίνει κάτι παραπλήσιο, μπορεί και κάτι τελείως διαφορετικό. Έτσι όσο καλά και να χειρίζεται κανείς την γλώσσα, είναι αδύνατον να μεταδώσει σε κάποιον εκείνο που εννοεί με ακρίβεια.  Διαβάζοντας κάποια εφημερίδα, ο καθένας από εμάς θα δώσει διαφορετική βαρύτητα σε ένα θέμα. Εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται την συγκεκριμένη στιγμή.  Έτσι καθένας θα ενδιαφερθεί για άλλο κομμάτι του κειμένου και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταλήξει ίσως σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με αυτό.
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου