Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η κυριαρχία του πρέπει (Μέρος 1ο)

Μέσα σε αυτόν τον παγκόσμιο πόνο που πλανιέται στην γη (πλημμύρες με εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, πολέμους, εμπορία ανθρώπων και αρρώστιες που αποδεκατίζουν ολόκληρους πληθυσμούς εξαθλιωμένων ανθρώπων) είναι αποκρουστικό να εξακολουθούμε να ακολουθούμε αδιαμαρτύρητα το ίδιο κοινωνικό μοντέλο.
 Από την αρχή κιόλας της Ιστορίας, η κοινωνία για να μπορέσει να υπάρξει σαν ένα λειτουργικό σύνολο, στοιχειοθέτησε νόμους και οριοθέτησε τον χώρο μέσα στον οποίο έπρεπε να κινηθεί. Οι αρχηγοί της κάθε κοινωνικής ομάδας θέσπιζαν τους νόμους που έπρεπε ο κάθε πολίτης να ακολουθεί. ΄Ετσι προχώρησε η ανθρωπότητα. Οι ηγέτες έφτιαχναν νόμους ανάλογα με το είδος των πολιτών που είχαν να διαφεντέψουν. Άλλους νόμους είχαν οι Ινδοί, άλλους οι Ευρωπαίοι, άλλους οι φυλές της κεντρικής Αφρικής κ.ο.κ.
 Οι νόμοι άλλαζαν με την πάροδο των αιώνων στις κοινωνίες που εξελισσόταν. Πάντοτε όμως υπήρχαν και θύμιζαν στους πολίτες πως ανήκαν σε ένα σύνολο και θα έπρεπε να υπακούουν στους νόμους  αυτού του συνόλου. Η παρέκκλιση από αυτούς τους νόμους, τους οδηγούσε στην τιμωρία. Πάντοτε η κοινωνία αντιμετώπιζε τους πολίτες της σαν ανήλικα και αδαή παιδιά που χρειαζόταν σαφή όρια για να κινηθούν και που αν ξέφευγαν από αυτά, θα έπρεπε να τα ξαναφέρουν με κάποιου είδους τιμωρία, στον “σωστό” δρόμο.

Με αυτόν τον τρόπο το σώμα της κοινωνίας στο σύνολό του δεν μπόρεσε ποτέ να ενηλικιωθεί και να πάρει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτό είχε ολέθρια αποτελέσματα. Ήμαστε ένας κόσμος ανθρώπων που συνέχεια εξελίσσεται επιστημονικά και τεχνολογικά αλλά συγχρόνως κατασκευάζει δυνατά όπλα εξόντωσης. Από την μία  προχωράει τις (τηλε)επικοινωνίες του και από την άλλη ρίχνει “έξυπνες” βόμβες σε εξαθλιωμένους λαούς! Εφευρίσκει τρόπους να χειρουργεί και να σώζει ανθρώπους από βέβαιο θάνατο και από την άλλη αποδεκατίζει με την αδιαφορία του πληθυσμούς φτωχών ανθρώπων που βρίσκονται στο έλεος του! Απολαμβάνει την δροσιά ενός λουτρού σε μια πισίνα ενώ κάπου αλλού κάποιοι να πεθαίνουν από την έλλειψη νερού!!
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου