Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η παιδεία και η ενότητα (Μέρος 3ο)


Σήμερα καθώς προχωρά η έρευνα οι επιστήμες πλησιάζουν όλο και περισσότερο στις θεμελιώδης αρχές των θρησκειών. Όσο και αν εμείς συνεχίζουμε να κρατάμε στεγανά στον νου μας σχετικά με ποιό κομμάτι της κοινωνίας γνωρίζει καλύτερα την προέλευσή μας αλλά και την πορεία μας, υπάρχει κάτι πλατύτερο που μας συμπεριλαμβάνει. Ένα χρυσό νήμα ενώνει τους επιστήμονες, τους αλχημιστές, τους φιλοσόφους, τους μουσικούς, τους τεχνίτες και τους ασκητές κι αυτό το νήμα το δημιουργεί ο χώρος της ίδιας της ζωής μέσα στον οποίο πλέουμε. Κι αυτός ο χώρος δεν μας ενώνει μόνο. Μπορεί να λειτουργήσει επίσης και σαν μία διατύπωση των απαντήσεων των μεγάλων ερωτημάτων που θέτουμε κατά καιρούς. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτε που να μας χωρίζει από τίποτε. Δεν υπάρχει κάτι που να μην περιέχεται στο όλον και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα κομμάτι των εκδηλώσεων του κόσμου απ΄αυτό που ονομάζουμε αλήθεια.

Κάθε μέρος του κόσμου, είναι μέρος του σώματος της αλήθειας του. Για να αντιληφθούμε το όλον δεν μπορούμε να αποκλείσουμε απ΄αυτό κανένα κομμάτι του. Παρατηρώντας δια μέσου μιας ευρύτερης αντίληψης ένα μέρος της εκδήλωσης του κόσμου, είναι σαν να βουτάμε στο πηγάδι της δημιουργίας μέσα από το στόμα ...ενός μικρού γυρίνου... Από οποιοδήποτε σημείο της δημιουργίας, μπορούμε να αντιληφθούμε το πραγματικό και την ενότητά του.  Η παιδεία, μας δίνει τα εργαλεία για να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι και να μην σταματήσουμε στην κατανάλωσή της ή στην αλαζονεία της ανωτερότητας.
 Ανεβαίνοντας το σκαλοπάτι της ενότητας όλων, η θέα του κόσμου θα μας κόψει την ανάσα. Όλα συνδέοναι μεταξύ τους και αποτελούν μαζί το ένα και μόνο σώμα του κόσμου που αλλάζει συνεχώς. 
Kalliopi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου