Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εγώ και το κάθε γεγονός (Μέρος 1ο)

Για να αντιληφθούμε την ενότητα των γεγονότων χρειαζόμαστε μια ποιότητα που έχει να κάνει με την προσοχή που δείχνουμε σ΄αυτά. Η προσοχή οξύνει τις αισθήσεις μας και μας κρατά σε εγρήγορση ώστε να ακούμε και να βλέπουμε με ακρίβεια αυτά που συμβαίνουν. Η πράξη μέσω της οποίας θα δράσουμε περιέχει Θέληση, μια ανώτατη ποιότητα η οποία μας οδηγεί στην επιλογή του καλού. H απόσπασή μας από τον κόσμο των προκατασκευασμένων μας σκέψεων, μας τοποθετεί σε μία θέση που, κάθε στιγμή, είμαστε σε θέση να επιλέξουμε την επόμενη πράξη μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την  ελευθερία να επιλέξουμε. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Όσο κατοικούμε στον νου μας λειτουργούμε αντι-δρώντας στα γεγονότα που προκύπτουν. Η σκέψη, μας τροφοδοτεί με συναισθήματα που είναι συγκεκριμένα και αυτό επαναλαμβάνεται διαρκώς. Τίποτε καινούργιο δεν συμβαίνει μέσα μας γιατί ανακυκλώνουμε διαρκώς τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σκέψεις. Όταν όμως αρχίσουμε να προσέχουμε αυτό που συμβαίνει χωρίς να επεμβαίνουμε, τότε αποκτούμε ελευθερία βούλησης. Η προσοχή μάς ωθεί στην θέληση και αυτή στην ελευθερία. Όσο κατοικούμε στον προκατασκευασμένο μας κόσμο, νομίζουμε ότι επιλέγουμε τις δράσεις μας στην ουσία όμως απλώς επαναλαμβάνουμε ένα μοτίβο δράσης του παρελθόντος, ελαφρώς τροποποιημένο, που μας δίνει την εντύπωση της επιλογής.
Δρω σημαίνει έχω στην κατοχή μου τα μικρο-δευτερόλεπτα να κατοικήσω στο Παρόν και από εκεί να στραφώ προς την κατεύθυνση που αρμόζει στην συγκεκριμένη στιγμή η οποία είναι μία και ανεπανάληπτη.
Kalliopi  
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου