Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εαρινή Ισημερία, αφιέρωμα στον Τ. Κρισναμούρτι

Σήμερα 21 Μαρτίου διανύουμε την Εαρινή Ισημερία.
Άρχισα να δημοσιεύω σε αυτό το blog τις 21 Δεκεμβρίου που ήταν η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου. Πέρασαν τρείς μήνες και σήμερα καθώς το φως λάμπει παντού και υποδέχεται την Άνοιξη θα αφιερώσω αυτήν την ημέρα σ έναν άνθρωπο που φώτισε την ψυχή μου και την  οδήγησε προς το φως της Ενότητας.
Σήμερα είναι η ημέρα του Τζιντού Κρισναμούρτι
"Οι περισσότεροι από εμάς γατζωνόμαστε από ένα μικρό μέρος της ζωής και νομίζουμε ότι από εκεί θα την ανακαλύψουμε στο σύνολό της. Χωρίς να βγούμε από το δωμάτιο, ελπίζουμε ότι θα εξερευνήσουμε το ποτάμι σε όλο του το μηκος και το πλάτος και ότι θα αντιληφθούμε τον πλούτο των πράσινων λιβαδιών στις όχθες του.
Ζούμε σ ένα μικρό δωμάτιο και ζωγραφίζουμε πάνω σ έναν μικρό τελάρο, νομίζοντας ότι έχουμε αρπάξει την ζωή απ τα μαλλιά ή ότι έχουμε κατανοήσει τη σημασία του θανάτου, αλλά αυτό δεν ισχύει."(Η αίσθηση της ευτυχίας)
"Εκείνο που έχει νόημα είναι να μαθαίνεις και ένας νους που είναι πρόθυμος να μάθει - και όχι να υπακούσει και να συμβιβαστεί - πρέπει να είναι περίεργος, πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει, γιατί ο νους που ήδη ξερει, μάλλον δεν μπορεί να μάθει." (Το ξύπνημα της νοημοσύνης 1ος τόμος) 
"Πηγαίνεις σχολείο, μετά στο κολέγιο και μαθαίνεις μια δουλειά για να κερδίζεις το ψωμί σου και ύστερα, για τα επόμενα σαράντα ή πενήντα χρόνια ξοδεύεις την ζωή σου, την ώρα σου, την ενέργειά σου, την σκέψη σου σ αυτό εξειδικευμένο μικρό πεδίο. 
Αν δεν πάψει ριζικά αυτό το κομμάτιασμα, δεν θα μπορέσει να υπάρξει τίποτε το επαναστατικό. Θα υπάρξουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές, οι άνθρωποι όμως θα συνεχίσουν να υποφέρουν, θα συνεχίσουν την σύγκρουση, μέσα στον πόλεμο, στη δυστυχία, στη θλιψη και την απελπισία." 
"Η παιδεία και η κοινωνία σας έχουν υπνωτίσει."
(Το ξύπνημα της νοημοσύνης 2ος τόμος)
"Αντιστεκόμαστε παρά πολύ, δεν θέλουμε να ταραχθούμε και εξαιτίας αυτού του αισθήματος ότι έχουμε πληγωθεί, προσκολλώμεθα σε κάτι και ελπίζουμε ότι θα μας προστατεύσει. Οπότε γινόμαστε επιθετικοί απέναντι σε οτιδήποτε θίγει εκείνο στο οποίο στηριζόμαστε για προστασία." (Το ξύπνημα της νοημοσύνης 1ος τόμος)
Καλή Άνοιξη
Kalliopi
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου